Σε Έλληνα μαθηματικό το βραβείο Prigogine 2008

Έτσι για να τα λέμε αυτά… Ο Γιάννης Αντωνίου, καθηγητής στο μαθηματικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Πριγκοζίν (Prigogine) για το 2008, για τη συμβολή του στη μαθηματική θεμελίωση της θεωρίας των πολύπλοκων ανοικτών συστημάτων και του χάους. Ο κ. Αντωνίου ανέδειξε τον εποικοδομητικό ρόλο του χρόνου στην οργάνωση των πολύπλοκων συστημάτων και την πιθανολογική-στατιστική περιγραφή της πολυπλοκότητας και του χάους στη φύση.

Το βραβείο απονέμεται ετησίως σε εξέχοντες επιστήμονες που συνεισφέρουν στο πεδίο των οικολογικών συστημάτων Οικοδυναμικής. Η απονομή έγινε στο συνέδριο Sustainable City 2008 στη Σκιάθο.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο κ. Αντωνίου είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ., καθώς και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος.

Επίσης είναι επίτιμος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Αγίας Πετρούπολης και Λομονόσωφ Μόσχας, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών στην Ρωσία, το οποίο έχει δραστηριότητες αντίστοιχες του CERN. Διατέλεσε Αν. Διευθυντής των Διεθνών Ερευνητικών Ινστιτούτων Σολβε (Solvay) Φυσικής και Χημείας, στις Βρυξέλλες, επί μία δεκαετία, με Διευθυντή τον Ηλία Πριγκοζίν.

Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της Ευρω-Ρωσικής Επιστημονικής Συνεργασίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με πλούσιο συγγραφικό Έργο που καλύπτει ευρύ πεδίο εφαρμογών της Πολυπλοκότητας (βιο-ιατρική, πληροφορική και διαδίκτυο, νανοτεχνολογία). Στις διεθνείς διακρίσεις του περιλαμβάνονται το Βραβείο Ντε Ντοντερ (De Donder) της Βελγικής Ακαδημίας Επιστημών και το Βραβείο Καπιτσα (Kapitza) της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστήμων. Επίσης, είναι διοργανωτής πολλών σημαντικών διεθνών συνεδρίων, μεταξύ των οποίων τα Συνέδρια Σολβε 1998 στην Ιαπωνία και 2001 στους Δελφούς.

(από δελτίο τύπου του Α.Π.Θ.)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s