Και οι δοκιμές καλά κρατούν…

Ενώ περιμένουμε τη 10η Σεπτεμβρίου ως την επίσημη πρώτη κατά την οποία θα κυκλοφορήσει δέσμη προτωνίων σε ολόκληρο το δακτύλιο του LHC, οι δοκιμές συνεχίζονται και στους ανιχνευτές και στον επιταχυντή…

Στο CMS μόλις έληξε το CRUZET4 (Cosmic Run at Zero Tesla, Δοκιμαστική λειτουργία με κοσμικές ακτίνες και χωρίς να έχουμε ενεργοποιήσει το μαγνητικό πεδίο του ανιχνευτή) και στέφθηκε με επιτυχία. Κάτι λιγότερο από 40 εκατομμύρια γεγονότα καταγράφηκαν από τα διάφορα υποσυστήματα.

Από χτές ξεκίνησε η διαδικασία “ανάμματος” του μαγνήτη και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να γίνει προσεκτικά και σε διαδοχικά στάδια….

Στο μέτωπο του επιταχυντή τώρα, η δεύτερη μεγάλη δοκιμή που έγινε την περασμένη Παρασκευή 22 Αυγούστου, είδαμε (κυριολεκτικά αυτή τη φορά) πρωτόνια να ταξιδεύουν μέχρι και 3 χιλιόμετρα μέσα στον δακτύλιο. Έφτασαν μέχρι το LHCb από όπου και καταγράφηκαν από τον Vertex Locator (Εντοπιστής Σημείου Αλληλεπίδρασης)!

First events at LHCb VELO detector with LHC beam

First events at LHCb VELO detector with LHC beam

Advertisement

1 thought on “Και οι δοκιμές καλά κρατούν…

  1. Θάνος

    Πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνεις νέα για ένα από τα ποιό σημαντικά πειράματα φυσικής των τελευταίων ετών από κάποιον που τα ζει από πρώτο χέρι. Παρακαλώ, συνέχισε να μας ενημερώνεις για τις εξελίξεις. Εύχομαι να ήμουν και εγώ κάπου εκεί..

    Like

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s