Έναρξη LHC: 10 Σεπτεβρίου!

Η ώρα φτάνει λίαν συντόμως… Το δελτίο τύπου του CERN αναφέρει ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τις πρώτες δέσμες πρωτονίων να περιδιαβαίνουν τον δακτύλιο του LHC.

Μόλις πριν μερικές μέρες τελείωσε η εγκατάσταση των τελευταίων σημαντικών κομματιών του CMS: τα ηλεκτρομαγνητικά καλορίμετρα στα άκρα του ανιχνευτή, τους pixels detectors (στα ελληνικά κάποιος; 😦 ) και των ανιχνευτών που ελέγχουν την κατάσταση της δέσμης.

Πλέον οι πόρτες στα υπόγεια έχουν αρχίσει να κλειδώνουν (δεν μπορώ πλέον να κατέβω στο CMS… κλάψ!), γίνονται μετρήσεις με τη βοήθεια κοσμικής ακτινοβολίας (σωματίδια που παράγονται από καταιγισμούς σωματιδίων που προέρχονται από το διάστημα) και μένει να βάλουμε μπροστά και τον μαγνήτη του CMS που θα είναι επιφορτισμένος να στρίβει τα σωματίδια που παράγονται ώστε να μπορούμε να μετράμε την ορμή τους.

Πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι του επιταχυντή έχει ψυχθεί σε θερμοκρασία κοντά στους -270 βαθμούς Κελσίου. Όλα τα κομμάτια του τεράστιου και πολύπλοκου αυτού παζλ μπαίνουν στη θέση τους και περιμένουμε να δούμε τι εικόνα θα σχηματιστεί…

Εδώ βλέπετε μια από τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες που έχω (χωρίς τις τελευταίες προσθήκες που ανέφερα όμως):

Και εδώ μέρος του δωμάτιο ελέγχου από όπου ενορχηστρώνεται το CMS. Συγκεκριμένα είναι οι θέσεις του Trigger (υποσύστημα σκανδαλισμού – αυτό στο οποίο εργάζομαι επάνω και του οποίου δουλειά είναι να ξεχωρίζει ενδιαφέροντα γεγονότα τα οποία και αποθηκεύονται… τα υπόλοιπα τα πετάμε – καλό θεματάκι για μελλοντικό post!):

Συναρπαστικοί καιροί…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s