Live webcams από CERN

Σας έπεσε μακριά η Γενεύη και δεν μπορούσατε να επισκευτείτε το CERN στο πρόσφατο open day? Μπορείτε να ρίξετε μια γρήγορη ματιά στα πειράματα μέσω των webcams που υπάρχουν! Ακολουθήστε με σε μια ξενάγηση…

Για λόγους ευγενείας ας ξεκινήσουμε με το ATLAS 🙂

Εδώ είναι το ATLAS Control Room από όπου γίνεται ο έλεγχος/παρακολούθηση του πειράματος:
[cpg_imagefixnormal:330]

Και μερικές φωτογραφίες του πειράματος:

Εδώ πίσω από την τεράστια σκαλωσιά φαίνεται ένα μικρό τμήμα (εκείνο με τις κόκκινες λωρίδες) από τους τοροειδείς μαγνήτες του ATLAS.
[cpg_imagefixnormal:323]

[cpg_imagefixnormal:321]

Εδώ οι μαγνήτες φαίνονται λίγο καλύτερα:

[cpg_imagefixnormal:319]

[cpg_imagefixnormal:328]

Για να πάρετε μια ιδέα για το μέγεθος αυτού του θηρίου, μερικές φωτογραφίες που πήρα το περασμένο καλοκαίρι κατά τη μεταφορά ενός από τα endcaps…
[cpg_imagefixnormal:227]
[cpg_imagefixnormal:220]

Ας δούμε και λίγο CMS τώρα:

Οι 2 παρακάτω φωτογραφίες είναι από το Underground Counting Room όπου γίνονται αυτή τη στιγμή όλες οι δοκιμές (ναι, για τα πάντα κατεβαίνουμε 100 μέτρα κάτω από το έδαφος…). Σε περιόδους αιχμής υπάρχει μπόλικος κόσμος εκεί κάτω. Σύντομα θα έχουμε και εμείς το δικό μας Control Room όπως έχουν και οι συνάδελφοι του ATLAS.
[cpg_imagefixnormal:326]

[cpg_imagefixnormal:329]

Παρακάτω είναι φωτογραφίες με όλα τα Racks που φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρονικών που “τρέχουν” το πείραμα, καθώς και το λεγόμενο “Level 1 Trigger”. Σκοπός του L1T είναι να κοιτάει τα δεδομένα που έρχονται από τους διάφορους ανιχνευτές του πειράματος και να αποφασίζει καθε 3.2μs (0.0000032 δευτερόλεπτα! (5 μηδενικά)) αν αυτό που συμβαίνει στον ανιχνευτή μας ενδιαφέρει ώστε να το αποθηκεύσουμε και να το κοιτάξουμε με την ησυχία μας αργότερα. Στο κέντρο του αντιχνευτή θα έχουμε συγκρούσεις κάθε 25ns (μία κάθε 0.000000025 δευτερόλεπτα (7 μηδενικά)) οπότε είναι απαραίτητη η ύπαξη buffers που αποθηκεύουν προσωρινά τα δεδομένα μέχρι να ληφθεί η απόφαση και να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο φιλτραρίσματος (High Level Trigger). Για την ιστορία, κάθε αποθηκευμένο γεγονός (event) θα χρειάζεται περίπου 1ΜΒ αποθηκευτικού χώρου.
[cpg_imagefixnormal:324]
[cpg_imagefixnormal:322]

Και εδώ είναι που θα συμβαίνουν όλα αυτά τα μαγικά. Ο εσωτερικός δακτύλιος (σωληνοειδές) είναι από το υπεραγώγιμο σωλεινοειδές που παρέχει μαγνητικό πεδίο 4Tesla. Το μαγνητικό πεδίο αυτό μας βοηθάει να μετράμε την ορμή των σωματιδίων (και όσο πιο μεγάλο το πεδίο τόσο καλύτερη η μέτρηση, εξ’ ου και οι υπεραγώγιμοι μαγνήτες των 4Tesla). Στο εσωτερικό του σωληνοειδούς χωρέσαμε 3 διαφορετικούς ανιχνευτές: τον tracker (μέτρηση ορμής), το ηλεκτρομαγνητικό καλορίμετρο (θερμιδόμετρο) που μετράει την ενέργεια των σωματιδίων που αλληλεπιδρούν ηλεκτρομαγνητικά (ηλεκτρόνια – φωτόνια) και το αδρονικό καλορίμετρο που μετράει την ενέργεια αδρονίων (πρωτόνια, νετρόνια, πιόνια και διάφορα άλλα σωματίδια που αποτελούνται από κουάρκς) τα οποία αλληλεπιδρούν μέσω της ισχυρής πυρηνικής δύναμης. Τα κόκκινα κομμάτια στο εξωτερικό μετράνε τις θέσεις των μιονίων.
[cpg_imagefixnormal:327]

[cpg_imagefixnormal:320]

[cpg_imagefixnormal:325]

Οι απευθείας σύνδεσμοι προς τις webcams για να ενημερώνεστε: ATLAS, ATLAS Control Room, CMSEye, CMS USC, CMS UCR

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s