Το Κουτί της Πανδώρας

[cpg_imagefixnormal:48]
Χαζεύοντας το πείραμα CMS σε ξενάγηση το 2004 ως Summer Student στο CERN. Ούτε που φανταζόμουν τότε ότι 4 χρόνια πιο μετά θα το ξανάβλεπα και μάλιστα ως μερος του collaboration!

Μόλις τελείωσε η εκπομπή του Alpha. Γενικώς μου άρεσε. Έχω ένα μόνο σχόλιο πάνω στην τελευταία φράση του δημοσιογράφου:

Αν το πείραμα αυτό αποτύχει η επιστήμη θα έχει ένα ακόμα λόγο για να συνεχίσει να προσπαθεί.

Μη εύρεση του σωματιδίου Higgs που αναφερόταν σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής δεν σημαίνει και “αποτυχία” (ούτε λέω πως υπονοήθηκε κάτι τέτοιο). Αυτός είναι ένας από τους σκοπούς του πειράματος αλλά δεν θα ορίσει και την επιτυχία του. Για την ακρίβεια, δεν θεωρώ ότι ένα τετοιο πείραμα μπορεί να αποτύχει. Ακόμα και αν δεν “δούμε” απολύτως τίποτα σε αυτούς τους γιγάντιους ανιχνευτές, δεν θα έχουμε “αποτύχει”. Αντίθετα, θα πάρουμε πολύτιμες πληροφορίες για να διορθώσουμε (ή να αντικαταστήσουμε) τα θεωρητικά μοντέλα.

Ένα άλλο πολύ γνωστό στους φυσικούς πείραμα που “απέτυχε” και όμως είχε τρομακτική επίδραση στην εξέλιξη της επιστήμης, ήταν το πείραμα των Michelson–Morley. Στόχος τους ήταν να αποδείξουν την ύπαρξη του αιθέρα (την ύπαρξη δηλαδή ενός απόλυτου συστήματος αναφοράς) και κατάφεραν να δώσουν ισχυρές ενδείξεις για το αντίθετο! Οι εξισώσεις της γενικής σχετικότητας του Einstein ήταν σύμφωνες με τα όσα έδειξε (ή “απέτυχε” να δείξει αν προτιμάτε) το πείραμα και everything else is history που λένε…. Από τον Ιούλιο αρχίζει και το δικό μας ενδιαφέρον ταξίδι!

[cpg_imagefixnormal:40]
Το πείραμα CAST στο οποίο είχα την τύχη να δουλέψω το 2004 ως Summer Student στο CERN
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s