Εγκατάσταση Fedora 8 στο Thinkpad T61

Δεν άντεξα να περιμένω άλλο και τελικά χτες το βράδυ έπιασα και έβαλα την Fedora στο καινούργιο μου laptop. Τα προβληματάκια δεν έλειψαν, αλλά σε γενικές γραμμές όλα είναι μια χαρά…

Βάζοντας το DVD εγκατάστασης φτάνουμε χωρίς κανένα πρόβλημα στην οθόνη επιλογής γραφικής εγκατάστασης ή σε κατάσταση κειμένου κλπ. Αρχικά (φυσικά!) επελεξα γραφική εγκατάσταση. Αμέσως μετά εμφανίστηκε ένα μήνυμα ότι βρήκε μια Unknown nVidia κάρτα (έxω την Quadro NVS 140) και εκεί που κάνει να ξεκινήσει το γραφικό περιβάλλον… κολλάει το σύμπαν. Προφανώς ο open source driver (nv ?) που χρησιμοποιείται δεν δουλεύει σωστά με την κάρτα μου, οπότε επανεκκίνηση και εγκατάσταση σε text mode. Θυμήθηκα τα παλιά 🙂

Τέλοσπάντων, τελειώνει η εγκατάσταση (δεν διάλεξα πολλά πακέτα, για να το κάνω αργότερα μέσω του γραφικού περιβάλλοντος) και μετά την επανεκκίνηση ξεκινάει (φυσικά) σε text mode. Μπαίνω σαν root και πρώτη κίνηση είναι να κατεβάσω το κατάλληλο RPM από για να προσθέσω το livna repository και να μπορέσω να εγκαταστήσω τον proprietary driver της nVidia ώστε να έχω γραφικό περιβάλλον. Τα βήματα για να γίνει αυτό (σαν root):

Steps to install nVidia drivers from text mode on Fedora 8:
wget http://rpm.livna.org/livna-release-8.rpm
rpm -ivh livna-release-8.rpm
yum install kmod-nvidia

Δεν χρειάζεται καμία αλλαγή το xorg.conf. Δοκιμάζω και ένα startx για να βεβαιωθώ ότι όλα λειτουργούν εντάξει και μετά αλλάζω το /etc/inittab ώστε η εκκίνηση να γίνεται σε γραφικό περιβάλλον αυτομάτως. Χρειάζεται να αλλάξει η γραμμή

id:3:initdefault:

σε

id:5:initdefault:

Προτού κάνετε εκκίνηση ίσως θέλετε να διαγράψετε και το αρχείο /etc/sysconfig/firstboot ώστε να τρέξει το προγραμματάκι που βοηθάει στο configuration βασικών παραμέτρων του συστήματος (καθώς και σας επιτρέπει να δημιουργήσετε λογαριασμό χρήστη). Επανεκκίνηση.

Από αυτό το σημείο και μετά όλα ήταν πάνω-κάτω τα ίδια με οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση Fedora. Αν ψάχνετε για κάποιο οδηγό ώστε να προσθέσετε δυνατότητα ΜΡ3, Java κλπ, υπάρχουν πολλοί στον γούγλη.

Εντυπώσεις; Το Gnome δεν θα το σχολιάσω γιατί το δούλεψα μόλις 5 λεπτά για να σω στα γρήγορα πως είναι, δεν εντυπωσιάστηκα και το γύρισα πάλι σε KDE. Αυτό που που έκανε πολύ θετική εντύπωση είναι οι γραμματοσειρές. Επιτέλους το linux έχει ένα πολύ καλό σύνολο γραμματοσειρών (που υποστηρίζουν και Ελληνικά). H RedHat έκανε πολύ καλή δουλεία με τα liberation fonts και το rendering που έχει η Fedora είναι το καλύτερο που έχω δει έως τώρα.

Το άλλο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν με τον mplayer που είχε την ALSA σαν προεπιλεγμένο output και έβγαζε το εξής μήνυμα λάθους κατά την αναπραγωγή:

[AO_ALSA] Unable to find simple control ‘PCM,0.

Διορθώθηκε επιλέγοντας το pulse στο Audio Configuration. btw, αυτό το pulse φαίνεται αρκετά υποσχόμενο… για να δούμε στο μέλλον τι θα γίνει αν και αυτή η κατάσταση με τους Sound Servers στο linux είναι λίγο μπερδεμα. Ελπίζω το Phonon να τα οργανώσει λίγο (τουλάχιστον όσον αφορά το KDE).

Περισσότερα εν καιρώ.

(screenshots δεν βάζω γιατί αμέσως μετά την εγκατάσταση αντέγραψα το home από την 7άρα – δεν έχω να δείξω τίποτα ενδιαφέρον)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s