Εβδομάδα 2

Στην αρχή είχαμε ακόμα μία άφιξη και μεθαύριο περιμένουμε και τον Marc για να κλείσει το καρέ του γκρουπ. Την Τρίτη που πήγαμε για paperwork είχαμε την τύχη να πέσουμε σε μέρα που είχαν αποφασίσει να μεταφέρουν ένα από τα endcaps του ATLAS. Υπέροχο θέαμα.

[cpg_imagefixthumb:220][cpg_imagefixthumb:227]

Τετάρτη έπεσε λιγη δουλειά στον υπολογιστή, μαζί με μπόλικη βροχή. Πέμπτη πρωί έκανα και την πρώτη μου επίσκεψη στα άδυτα του CMS. Κατέβηκα υπογείως (80 μέτρα υπό) εκεί που είναι όλα τα racks με τα ηλεκτρονικά και τους υπολογιστές. H Pam ήθελε να αλλάξει κάτι κάρτες και ένα καμένο τροφοδοτικό και πήγα και εγώ για βοήθεια. Υποτίθεται ότι δουλεύω σε λίγο διαφορετικά πράγματα βασικά, αλλά επειδή υπήρχε έλλειψη χεριών (η Kira δεν μπορούσε να κατέβει επειδή δεν είχε εγκριθεί ακόμα) έβαλα και εγώ ένα χεράκι (όχι πως με χάλασε).

[cpg_imagefixthumb:229]

Παρασκευή ήταν το highlight της εβδομάδας, γιατί πήγαμε ακόμα πιο κάτω: στο μέρος όπου είναι ο ίδιος ο ανιχνευτής και γίνεται η τελική συναρμολόγηση. Ακολουθούν φωτογραφίες με την απαραίτητη περιγραφή.

Παρακάτω το εξωτερικό και το εσωτερικό του κτηρίου 40 στο κύριο site του CERN στο Meyrin (Γενεύη) όπου και βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του CMS και του ATLAS, των κυριότερων πειραμάτων του LHC.

[cpg_imagefixthumb:218][cpg_imagefixthumb:219]

Και εδώ είναι το εξωτερικό και εσωτερικό του κτηρίου 904 στο Prevessin της Γαλλίας όπου περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας επί του παρόντος. Στο μέλλον από ότι μου λένε θα είμαστε κυρίως στα υπόγεια.

[cpg_imagefixthumb:217][cpg_imagefixthumb:213]

Η διαφορά είναι εμφανής θα έλεγα 🙂
Πάμε στα του CMS τώρα. Υπάρχουν ακόμα μερικά μέρη φυσικά που συναρμολογούνται στην επιφάνεια:

[cpg_imagefixthumb:223]

Πάμε υπόγεια. Έχουμε κρυογονικές εγκαταστάσεις όπως αυτή (της οποίας βλέπετε ένα μέρος μόνο) με τη βοήθεια των οποίων θα επιτυγχάνεται η θερμοκρασία των 1.9Κ (περίπου -270 Κελσίου!) για να λειτουργήσει ο επιταχυντής. Δίπλα είναι η γραμμή που θα τοποθετηθούν οι μαγνήτες που οδηγούν στο CMS (στο οποίο εδώ έχω πλάτη).

[cpg_imagefixthumb:226][cpg_imagefixthumb:228]

Τα τελευταία μέτρα που θα διανύουν τα πρωτόνια προτού συγκρουστούν στο εσωτερικό του CMS, και η άλλη άκρη της ίδιας γραμμής.

[cpg_imagefixthumb:224][cpg_imagefixthumb:221]

Τελική συναρμολόγηση υπογείως. Ίσως να μη φαίνεται τόσο εντυπωσιακός γιατί ο χώρος σχεδόν γεμάτος, αλλά η αίσθηση κάτω είναι τέλεια.

[cpg_imagefixthumb:225]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s