Η θέα από το γραφείο

Η θέα από το γραφείο

Έτυχε σήμερα να ξανακάνω μια συζήτηση σχετικά με το Sterling Hall… το κτήριο που βλέπω από το παράθυρο του γραφείου μου. Εκτός από το ότι είναι το παλιό κτήριο που στεγαζόταν το τμήμα Φυσικής (το οποίο πλέον βρίσκεται στο ολοκαίνουργιο Chamberlin Hall για το οποίο ίσως μιλήσω μια άλλη φορά, κάνοντας και σύγκριση με το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης που γνωρίζω πολύ καλά…) έχει και ένα πολύ σημαντικό σημείο στην ιστορία του. Κάντε ένα κλικ σε μια από τις φωτογραφίες και παρατηρήστε… βλέπετε τίποτα περίεργο;

Sterling Hall

Τίποτα; Για προσέξτε καλύτερα στο δεύτερο τέταρτο του κτηρίου (ή τεταρτο τεταρτημόριο αν προτιμάτε!) Το χρώμα από τα τουβλάκια είναι διαφορετικό στο 1/4 όλης της πρόσοψης! Το λόγο τον έμαθα από το πρώτο βράδυ που ήρθα εδώ στο Madison και ο Carlos, ένας πολύ φιλόξενος συμφοιτητής μου, ήρθε με πήρε από το αεροδρόμιο και ανέλαβε να μου κάνει και μια γρήγορη ξενάγηση.

Στις 3:42 τα ξημερώματα την 24η Αυγούστου το 1970 στο συγκεκριμένο σημείο εξερράγη μια βόμβα Νιτρικού Αμμωνίου (ή μήπως Νιτρώδους; πάει πολύς καιρός από τότε που έκανα χημεία!) με μια έξτρα ποσότητα καυσίμων αεροσκαφών (κηροζίνη φαντάζομαι). Όλα αυτά μέσα σε ένα φορτηγάκι της Ford. Στόχος τους ήταν το Μαθηματικό Κέντρο Ερευνών του Στρατού (Army Math Research Center) το οποίο εικαζόταν ότι έκανε έρευνες σχετικά με τον τότε πόλεμο στο Βιετνάμ. To MKE βρισκόταν στον 2ο, 3ο και 4ο όροφο, οι οποίοι όπως βλέπετε πήραν πολύ μικρή δόση από την ενέργεια της έκρηξης…

Μοναδικό θύμα ήταν ο Robert Fassnacht, μεταδιδακτορικός ερευνητής ο οποίος εκείνη την ώρα δούλευε στο εργαστήριό του στο υπόγειο.

Η πρόσοψη του κτηρίου επιδιορθώθηκε, αλλά και η έκφραση του αντιπολεμικού κινήματος τότε άλλαξε, ηρεμώντας τα πνεύματα και των διαδηλωτών και των αρχών… Ήταν η μεγαλύτερη επίθεση του είδουςΒ στιςΒ ΗΠΑ για 25 χρόνια μέχρι τη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα.

άρθρο wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s